Kastélyok és mágnások - Történelmi konferencia 2015. okt. 3

plakat

Október első hétvégéjén a Teleki Kastély Egyesület történelmi konferenciát szervezett Gernyeszegen. Az első alkalommal megrendezett Kastélyok és mágnások c. konferenciával az volt a célunk, hogy teret biztosítsunk a nemességkutatással,nemesi építészettel foglalkozó történészeknek, művészettörténészeknek kutatásaik bemutatására. Másrészt találkozási lehetőséget akartunk biztosítani a kastélyok fenntartásában, illetve műemlékvédelemben érdekelt szervezeteknek, szakembereknek, hogy megvitassák a területtel kapcsolatos problémákat, kapcsolatokat építsenek, és közös megoldásokon gondolkodjanak. Az október 3-ai rendezvény keretében 9 előadás hangzott el a következő program szerint:

10.00 Köszöntő (Teleki Kálmán)

10.15-11.30 Előadások:
  • Dr. Cornel Sigmirean, egyetemi tanár, Petru Maior Egyetem: De la Elita nobiliară la elita intelectuală
  • Dr. Fábián István, egyetemi adjunktus, Petru Maior Egyetem: Két római emlék a gernyeszegi kastélyból
  • Dr. Kálmán Attila, történész: Két kultúrapártoló főúr. Gróf Haller László és Haller Gábor
  • Dr. Peter Moldovan, levéltáros-történész, Állami Levéltárak Maros Megyei Igazgatósága:
  • Gróf Teleki Sámuel első végrendeletéről

11.30-11.45 Kávészünet

11.45-13.00 Előadások
  • Dr. Fülöp Zsuzsanna, művészettörténész, Babes-Bolyai Tudományegyetem: A bethleni Bethlen család bonyhai kastélyai
  • Dr. Szabó Tekla, művészettörténész, kastélytulajdonos: A maroshévízi Urmánczy-kastély
  • Márton Zsófia Eszter, művészettörténész: Kulturális újrahasznosítás: kastélyterek kortársművészeti felhasználásának lehetőségei

13.00-14.00 Beszélgetés erdélyi műemlék-helyreállítási tervekről és leendő múzeumokról. Meghívottak: Magyarósi Imola, a Kálnoky Alapítvány ügyvezető igazgatója és Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója

Meghívott előadóink és vendégeink számára délután egy vezetett sétát tartottunk a kastélyban és a parkban bemutatva a műemléképület és a Teleki család történetét, illetve a Teleki Kastély Egyesület tevékenységeit.

A Kastélyok és mágnások c. konferencia a Bethlen Gábor Alap és a Maros Megyei RMDSZ támogatásával valósult meg.
Bízunk benne, hogy jövőre sikerül folytatni a kastélyban elindított tudományos tevékenységeket, és reméljük, hogy a Kastélyok és mágnások c. konferencia egy évről-évre megrendezett tudományos fórummá válik majd.