Műemlékvédelemről tanultak
a Nyári Egyetem a Kastélyban projektben résztvevő fiatalok
 

Idén második alkalommal került megrendezésre a gernyeszegi Teleki-kastélyban a Nyári Egyetem a Kastélyban elnevezésű diáktábor, amely az oktató tevékenység mellett azt a célt is szolgálja, hogy előkészítse a műemlék épület és a Teleki-birtok felújításához és integrált menedzsmentjéhez szükséges dokumentumokat.
A Nyári Egyetem a Kastélyban a Teleki Kastély Egyesület és az Arché Egyesület közös projektje, amely a 2015-ben megszervezett Gernyeszegi Nyári Egyetem folytatása. A tábor keretében a kutató munka mellett nagy hangsúlyt fektetünk a diákok oktatására, hiszen az a célunk, hogy a résztvevő fiatalok megértsék, megismerjék a műemlék épületek helyreállításának komplex, multidiszciplináris folyamatát. A július 20. és 29. között zajló nyári egyetem résztvevői szakértők irányítása mellett dolgoztak, és a 10 napos műhelymunka során megismerhették a hazai és a külföldi gyakorlatot is a műemlékvédelem és helyreállítás területén.
Az idei táborban 25 egyetemista és fiatal szakember vett részt, akik építész, mérnök, művészettörténész, régész és tájépítész képzettséggel rendelkeznek, és Kolozsvárról, Nagyváradról, Iasi-ból és Bukarestből érkeztek. A csapat tagjai között volt egy fényképész és egy filmes szakember is, akik megörökítették a kutatómunkát és a tábor eseményeit.
 
A nyári egyetem szakmai előadások sorozatával kezdődött, amelyek előkészítették a workshop második felében végzett kutatómunkát. Az első bemutatót gróf Teleki Kálmán tartotta, aki bemutatta a tábor résztvevőinek a gernyeszegi kastélyt és a birtok történetét. A kastély építéstörténetéről és építészeti megoldásairól Anca-Raluca Majaru építész beszélt a diákoknak, Makkay Dorottya építészmérnök pedig az erdélyi barokk tetőszerkezetek titkaiba avatta be a résztvevőket. Diana Culescu kertészeti szakértő a az ember és a természet viszonyáról tartott előadást, Soós Zoltán történész pedig a térségben végzett régészeti ásatásokról mesélt a résztvevőknek.
 
A szakmai felkészítőket követően a diákok múlt hét végén bekapcsolódtak a Gernyeszegi Kastélynap programjaiba, majd vasárnap egy tanulmányút során meglátogatták a sáromberki, a sárpataki, az abafájai és a görgényszentimrei kastélyokat.
 
A tábor második felében a kutatómunka és a felmérések, ezek 4 interdiszciplináris műhely keretében zajlottak:
·         építészeti és mérnöki műhely
·         tájépítész és kertészmérnök műhely
·         építészet és művészettörténeti műhely
·         régészeti és művészettörténeti műhely
 
A 2017-es nyári egyetem eredményeként sikerült befejezni a Teleki-kastély építészeti felmérését. A korábbi években készült dokumentumokat idén a tetőszerkezet felmérésével egészítették ki a diákok és az őket irányító szakemberek. A felmérést egy 3D lézeres szkenner segítségével végezték, így a diákok azt is megtanulhatták, hogyan működik ez a berendezés. A tájépítészek és kertészmérnökök a kastély körüli park helyzetét mérték fel, és javaslatokat tettek a legsürgetőbb beavatkozásokra, a történészek, művészettörténészek a műemléki értékeket dokumentálták, illetve javaslatokat fogalmaztak meg arra, hogy hol kellene régészeti ásatásokat végezni.
 
A Nyári Egyetem a Kastélyban projekt a Román Kulturális Alap (AFCN) és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) finanszírozásával valósult meg, illetve partnereink, a Maros Megyei Múzeum, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvári Műszaki Egyetem, Romániai Építészek Rendje, Erdélyi Fiók, Romániai Tájépítészek Egyesülete, Bukaresti Fiók, Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság, PONT Csoport és az IROD-M Kft támogatásával.

Stacks Image 31
Stacks Image 39
Stacks Image 41
Stacks Image 43